Aşıklı Höyük’te bulunan 9 bin 500 yıllık kafatası, arkeoloji dünyası için olduğu kadar tıp dünyası için de önemli bir buluntu. 3 boyutlu canlandırma çalışmaları yapılan kafatası, proje bittiğinde müzede sergilenecek.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, “canlandırma” çalışmalarına başlanan kafatası buluntusu hakkında bilgi verdi.
Aşıklı Höyük kazı çalışmalarında 25 yaşlarında bir kadının kafatası bulunmuş, ve kafatasına “ameliyat” denilebilecek cerrahi operasyonun yapıldığının tespit edilmişti.
HABERİN TAMAMI: 9 BİN 500 YILLIK KAFATASI “CANLANDIRILACAK”
Kafatasına ait kadının bebeğiyle birlikte gömüldüğünü ve o şekilde bulduklarını aktaran Özbaşaran, şöyle şunları söyledi:
“Hacettepe Üniversitesindeki incelemelerde bu kafa tasının özellikle delindiği, çok hassas bir şekilde işlem yapıldığı ortaya çıkarıldı. Bunun obsidyen deliciler kullanılarak yapılan bir ameliyat olduğu ortaya çıkarıldı. Bu delik olduktan sonra kafatasındaki hücrelerde yenilenme var. Yani kadının en azından bir süre daha yaşadığı anlaşılıyor. Aşıklı Höyük’ün tıp tarihi açısından önemi çok büyük. Kafatasıyla ilgili yeni bir çalışma yürütülüyor. Onu 3 boyutlu olarak canlandıracağız. Heyecanla bekliyoruz, proje ile o kadını canlandırmış olacağız. Biz de Aşıklı kadınıyla tanışacağız. O bakımdan çok heyecanlıyız.”