ÜYELER
AHMET RÜSTEM EKİCİ
1983 Adana doğumlu Ahmet Rüstem, 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre tasarımı bölümünden mezun oldu. Uzun yollar dekor, set, sahne tasarımcısı olarak çalıştı. MEF Üniversitesi Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde "Kamera için alan tasarımı" ve "Mekânlarda illüzyon" isimli dersler vermektedir.
Çalışmalarının odak noktası beden ve mimarının kurduğu ilişkilerdir. Queer bir perspektiften haz ile dönüşen mekânlara odaklanır. Toplumsal cinsiyet, kimlik, mimari ve beden ilişkisini ele alan serilerinde arkeolojik nesnelerin hikaye anlatım dilinden faydalanır.
Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik üzerine çalışan sanatçının eserleri Ars Electronica Concrete House, CADAF Online, XX Art Flaneire, Museari Queer Arts Museum ve Thelassoniki Queer Arts Festical'de sergilenmiştir. U.S. Educational and Cultural Affairs ve ZERO1 tarafından San Francisco American Arts Incubator Amplify 2019 programına seçilen sanatçı dijital çalışmalarını sürdürüyor.
BEYHAN İÇİREN GÖKCAN
Kırıkkale Üniversitesi, Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli devlet okullarında ücretli öğretmenlik yaptı. Arkeoloji ile tanışmasından sonra bu alana yönelerek yüksek lisansını arkeolojiden yapma kararı aldı. Şu an Aşıklı Höyük Dostları Derneği Aksaray Temsilciliğini yapmaktadır.
DİDEM TEKSÖZ
Lisans ve yüksek lisans çalışmalarını 2001’de İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı, Prof.Günkut Akın’nın tez danışmanlığında “BEDEN/MEKAN Mimarlık Eğitimi Olarak Bauhaus Tiyatro Çalışmaları” başlıklı tezi ile tamamladı. Dünya Kültürel Miras Alanları, Koruma ve Kamusal Alanların Dönüşümü üzerine yoğunlaşan çalışmalarına Atölye Mimarlık’ta devam etmektedir. Aşıklı Höyük’ün Saha Koruma Planı’nın oluşturulmasında, koruma ve sergileme projelerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında yer aldı.
FERİDE KARAHÖYÜKLÜ
GÜNEŞ DURU
1992 yılında öğrenci olarak başladığı Aşıklı Höyük kazılarında 2016 yılından bu yana başkan yardımcısı olarak çalışan Güneş Duru, geçtiğimiz 25 yıl içinde Çatalhöyük başta olmak üzere pek çok önemli araştırma projesinde görev almıştır. Halen Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde dersler vermekte olan Güneş Duru, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Kültür Varlıklarının Korunması ve Onarımı Bölümü’nde hocalık yapmaktadır.
MİHRİBAN ÖZBAŞARAN
1957 doğumlu. Kadıköy Maarif Koleji’nden sonra, İÜ Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden 1982 yılında mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktorasını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. 2000’de Doçent, 2008’de Profesör ünvanını aldı. Halen Tarih Öncesi Arkeolojisi (Prehistorya) Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi. Araştırmaları, ilk insanın biyokültürel evrimi; avcı-toplayıcı yaşam biçiminden, ilk yerleşik yaşama, tarımcı ve hayvancı köy yaşamına geçiş süreci üzerine odaklı. Tarih öncesi toplulukların özellikle Neolitik dönem yaşam biçimleri, toplumsal davranışları, sosyal yapıları ilgi alanı. Deneysel arkeoloji, etnoarkeoloji, toplumsal arkeoloji, arkeolojik düşünce tarihi konularında çalışmaları var. Uluslararası ve disiplinler arası Aşıklı Höyük Kazı ve Araştırma Projesi’nin 2007 yılından bu yana yürütücülüğünü yapmaktadır. Akarçay Tepe/Şanlıurfa, Musular/Aksaray, Yarımburgaz Mağarası/İstanbul, ve Balıklı gibi kazılarda çalıştı.
NURCAN KAYACAN
1990 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’nda başladığı arkeoloji eğitimine, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora eğitimini yaparak devam etti. Doktora sırasında 2008 yılında Centre National de la Recherche Scientifique-Nanterre’de ve 2009 yılında University College London’da araştırmalarda bulundu. 2020 yılında Doçent ünvanını aldı. Halen İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeoloji Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisidir.Uzmanlığı yontmataş teknolojisi ve obsidiyen hammaddesi üzerinedir. Uzmanlığının gelişiminde Nur Balkan Atlı, Didier Binder ve Jacques Pelegrin’den etki almıştır. Kapadokya Obsidiyen endüstrileri, üretim süreçleri ve obsidiyenin bölgesel ve bölge dışı hareketi üzerine çalışmaları devam etmektedir. Aşıklı Höyük-Aksaray, Balıklı-Aksaray, Avcı-Toplayıcı Göçer Yaşamdan Yerleşik Yaşama Geçiş-Aksaray, Göllüdağ Obsidiyen Kaynakları-Niğde, Musular-Aksaray, Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri-TAY, Tarihöncesi Dönemlerde Orta Anadolu’da Tuz-Aksaray, Çatalhöyük-Konya, Akarçay Tepe-Urfa ve Tatlısu-Kıbrıs gibi birçok kazı ve araştırma projelerinde görev almış ve halen de almaktadır.
SİLVİA ARSEBÜK
İstanbul’da doğdu, kimliği İstanbul’un çok kültürlü, çok renkli kimliği ile şekillendi. 40 yaşında, kurumsal şirketlerde geçen uzun yöneticilik hayatı terketti, yeniden hayal kurmaya başladı. Uzun bir kişisel gelişim yolculuğuna çıktı, yeniden eğitim hayatına döndü. Yaratıcı Yazarlık, Yazı ile Terapi, Dışavurumcu Sanatlar ve Yaratıcılık Programları, Jungian ve Gestalt terapiler, EFT (Emotional Freedom Techniques), Kahramanın Yolculuğu, Arketipler ve ICF Koçluk eğitimleri aldı. Bu alanlarda bir taraftan öğrenciliği sürdürüyor, bir yandan da öğrendiklerini başkalarıyla paylaşıyor. 2005 yılından bu yana Aşıklı Höyük kazı ekibinde gönüllü olarak yer alıyor.
YASEMİN GÜRSEL
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu. 9 yıl Biyolog olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalıştı. 27 yıl biyoloji öğretmenliği yaptıktan sonra emekli oldu. Evli, 2 oğlu ve 2 torunu var. Kitap okumayı, seyahat etmeyi film seyretmeyi seviyor.
ASLI ÖYMEN
Ankara’da doğdu. Strazburg Üniversitesi Sosyoloji fakültesi mezunu. İlk işi, CENAJANS’ta müşteri temsilciliğinden kısa zamanda çok şey öğrenip ayrıldı. Gazeteciliğe Günaydın Gazetesinde, ekonomi muhabiri olarak başladı. Mehmet Ali Birand’ın yapım şirketi olan BİRTV’de, 32.Gün, Çapraz Ateş, 12 Mart Belgeseli, Demirkırat gibi program ve belgesellerde yapımcılık, yönetmenlik yaptı. Daha sonra 6 yıl süreyle şirketin genel müdürlük görevinde bulundu. Kendi prodüksiyon şirketimi kurdu. Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarına tanıtım, eğitim, belgesel filmleri hazırladı. Birçok uluslararası kongrede iletişim danışmanlığı yaptı. CNN TÜRK’te 7 yıl Program Koordinatörü olarak çalıştı. Bazıları marka olan sayısız program hayata geçirdi. Kültür sanat programı olan Afiş programını hazırlayıp sundu. Kanalın el değiştirmesiyle işten çıkarıldı. WOMANTV’de bir yıl Yaşasın Sanat isimli bir kültür sanat programı hazırladı ve Eylül 2020’den bu yana da HALKTV’de haftalık Sanat Yaşam İnsan programını hazırlayıp sunuyor.
BİLGE ZEREN
Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi’nden sonra Ankara İTİA ekonomi bölümünden mezun oldu. Ulusal ve uluslararası şirketlerde emtia ticareti konusunda çalıştı, halen kendi şirketi üzerinden iş hayatına devam etmektedir. Uzun yıllardır STK projelerine gönüllü katkı vermektedir. Gelecek Daha Net ve Ingev projelerinde moderatörlük yapmaktadır. KBGV kurucu üyesi olup, Europa Nostra ödüllü Kültür Karınacaları eğitim programına koordinatör olarak katkı vermiştir. Baksı Kültür Sanat vakfının EMYA ödülüne layık görüldüğü projeyi yürütmüş olup halen BAKSI KSV yönetim kurulu üyesidir.
EBRU ÜNSAL
1985 Bilecik doğumlu. Lise eğitimii turizm üzerine aldı. Muğla Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği mezunu. Uzun yıllar Fethiye ve Antalya'da beş yıldızlı oteller ve V.İ.P. acentada çalıştı. Son 10 yıldır da İzmir Karşıyaka'da hayvan satmayan satışına karşı olan pati dostu Petsho’pun sahibi ve pet kuaför olarak işlettiği bir dükkanı daha var. Çocukluğumdan beri bitmek tükenmek bilmeyen bir arkeoloji tutkusu var. Ege bölgesinde neredeyse tüm antik kentleri gezip araştırdı. Şu an da işi hayvanlar üzerine olduğu için, veteriner teknikerliği eğitimi aldı. Bir taraftan da en büyük tutkusu olan arkeobotanik ile ilgili araştırmalarına devam ediyor.
FEZA MADENLİ AKTAN
Floransa Devlet Guzel Sanatlar Akademisi'nde okudu. Seramik ve heykel sanatçısı. Dünyanın bir çok yerinde karma veya kişisel sergileri oldu. Sanat, Tarih ve Arkeoloji her zaman ilgi alanında oldu. Amerika, Istanbul ve Bodrum'da yaşıyor.
HAKAN SORAR
Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Hakan Sorar (Istanbul, 1991), sanata çeşitli atölyelerde fotoğraf ve farklı sanat pratikleri üzerine eğitimler alarak adım attı. Çevrimiçi ve basılı yayınlarda fotoğrafçılık yaptı. Fen Bilimleri Fakültesi yüksek lisans programını tamamlayan Sorar, Beykoz Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi İletişim Tasarımı ve Göstergebilim bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
İlk kişisel sergisini 2020'de gerçekleştiren Sorar, çeşitli baskı teknikleri ile dijital ve analog arasında bağ kurduğu üretimlerine Istanbul'da devam etmektedir. Sanat projelerinin yanı sıra, fotoğrafçılık ve 3D tasarım, beden ve dijital beden üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmaları uluslararası çeşitli kuir festivallerde sergilenmiştir.
MİNE H. TAYGUN
1957 doğumlu. Orta ve Lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde, üniversite ve yüksek lisans eğitimini Ankara Universitesi Hukuk Fakültesi’nde (1982) tamamladı. Avukatlık stajı sonrasI, Avrupa Topluluğu Komisyonu’ndan burs alarak Belçika, Brüksel’de, DG IV, Rekabet Müdürlüğü’nde staj yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra, sırasıyla, Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği’nde avukat ve hukuk müşavir yardımcısı, Garanti Bankası Genel Müdürlüğü’nde hukuk müşaviri, White & Case hukuk firmasının Istanbul ofisinde danışman ve sonrasında ortak, HSBC Bank A.S’de Baş Hukuk Müşaviri olarak görev aldı. 2010 yılı Temmuz ayından itibaren kurumsal çalışmaya son vererek serbest avukat olarak çalışmaya başladı. 2017 yılında arabulucu oldu. İyi derecede İngilizce, az derecede Almanca ve Fransızca biliyor.
OSMAN NURİ İYEM
Osman Nuri İyem (1987, İstanbul) University of Miami’de sinema ve fotoğraf, FAMU’da sinema üzerine eğitim aldıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini 2013’te University of Kent’te ‘’Brecht’in Geçerliliği: Yabancılaştırma Teorilerinin Günümüz Medyasında İncelenmesi’’ isimli teziyle tamamlayan sanatçı, 2016’dan beri kurucu ortağı olduğu Taşeron Bağımsız Sanat İnisiyatifi ile bir çok disiplinlerarası sergi düzenledi ve katılımcıları oldu. İyem 2018 yılından beri Evin Sanat Galerisi’nin kreatif direktörlüğünü üstlenmektedir. Birçok deneysel videosu ve müzik videosu bulunan Osman Nuri İyem’in ilk filmi Bulutlar (40’, 2019) 38. İstanbul Film Festivali’ne seçilmiş, 7. Antakya Uluslarası Film Festivali’nde seyirci özel ödülü almıştır. Son yıllarda katıldığı sergiler arasında Konstrükt (2019), Hiç Boyun Eğer Mi İnsan (2020), İki Perdelik Oyun (2020), Kazı İzleri (2021-2022), Belleğe Çağrılar (2022) sayılabilir.
SİNAN OMACAN
1990 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni, 1996 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. BEYAZ DUVAR dergisi ve TMÖB organizasyonları için çalıştı. 1997 yılında bir yıl süre ile EPA’da çalıştı. 2001 yılında İTÜ Mimarlık Tarihi yüksek lisansını ZAMAN MEKAN DENEYİMİ-CANLILARDA YAŞAM ALANI BELİRLEME başlıklı teziyle tamamladı. 2004 yılından bu yana, Eskişehir Osmangazi, İstanbul Kültür, İstanbul Teknik ve Bilgi Üniversiteleri’nde misafir öğretim görevlisi olarak proje stüdyo yürütücülüğü yapmıştır. 2014 yılından beri İstanbul TMOB yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerini yerine getirmektedir. Atölye Mimarlık olarak, Aşıklı Höyük’ün Saha Koruma Planı’nın oluşturulmasında, koruma ve sergileme projelerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında yer aldı.
AYŞE GÜNSELİ ATALAY
1957 doğumlu. Kadıköy Maarif Koleji ve Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu. 1981-1982 yıllarında İngiltere Manchester’de, Withington Hospital’da Maxilla Facial and Oral Surgery bölümünde bulundu. Uzun yıllar kendisi gibi diş hekimi olan babasıyla birlikte kendi muayenehanesinde çalıştı ve 30 yılın sonunda emekli olmayı seçti. Diş hekimi olarak çalışma yaşamımı tamamladıktan sonra yurt içi ve yurt dışı gezilere katıldı, bazı sosyal amaçlı derneklerde etkin olarak görev aldı ve çeşitli çalışma gruplarına katıldı. Mimarlık ve arkeolojiye tutkulu.
BURAK GÜÇ
1964 yılında Trabzon'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi İşletme Yönetimi bölümünden mezun oldum. 1983 yılında iş hayatına başladığı lojistik sektörünün birçok alt dalında uzun yıllar çalıştı. Ulusal ve uluslararası kurumların mesleki eğitimlerine katılarak yurtdışı sanat eseri ve ev lojistiği alanında uzmanlaştı.
İstanbul bianellerinin tamamı, 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri ve muhtelif müze sergileri dahil olmak üzere yüzlerce sergi organizasyonunun lojistik hizmetinde yer aldı. Son yıllarda iş hayatına Benice Lojistik A.Ş. de yarı zamanlı devam ederken hobi olarak ilgi duyduğu bir kaç konuda eğitim alıyor.
EMRAH GÖKCAN
Kadıköy Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’nde Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünü bitirdi. Öğrencilik yıllarında Amasya Oluz Höyük, KKTC Tatlısu ve Aşıklı Höyük kazı projelerinde yer aldı. Aşıklı Höyük'ün 12 aylık kazı statüsüne alınmasıyla, 2021 Ocak ayında TTK alımlarıyla Aşıklı Höyük'e Uzman Arkeolog olarak atandı.
FUAT TOPDEMİR
1954 yılında Aşkale-Erzurum’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1992-1994 yıllarındaaynı fakültede miras hukuku konusunda yüksek lisans yaptı. 2000–2002 döneminde İstanbul Barosu Disiplin Kurulu üyeliği ve aynı zamanda İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. 1979 yılından beri İstanbul’da serbest avukatlık yapıyor. 1992 yılında ÇYDD Kadıköy Şubesi üyesi oldu. ÇYDD Kadıköy Şubesi hukuk komisyonu üyeliği, 2010-2012 döneminde ÇYDD Kadıköy Şubesi Başkanlığı yaptı. 2012-2018 döneminde ÇYDD Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Halen ÇYDD Genel Merkez Hukuk Komisyonu üyesidir. 2007-2008 döneminde Lions’ta Federasyon başkanlığı yapmıştır. Konuşma derecesinde Fransızca bilmektedir. Halen Göz Vakfı ve Rona SEROZAN Vakfı Başkanlığı yapmakta olup Semiha Berksoy Opera Vakfı ve Türk Böbrek Vakfı mütevelli üyesi ve birçok derneğin üyesidir.
HALUK HAKSAL
İstanbul, Kadıköylü. Çocukluğu Bahariye-Kızıltoprak-Kalamış semtlerinde geçti. İtalya’da üniversiteyi bitirdikten sonra akademik kariyer için İsviçre'ye gitti. Lozan Üniversitesi’nde bankacılık ve finans üzerine yüksek lisans ve Cenevre Üniversitesi'nde ekonomi alaninda doktora yaptı. Tezini hazırlarken Cenevre Birlesmis MiIlletler’de yari-zamanlı olarak çalışmaya başladı. Halen, Birlesmis Milletler’e bağli uluslararası kuruluşlarda, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kalkınma üzerine araştırmacı ve eğitmen olarak görev alıyor. Arkeoloji küçük yaşlarından beri ilgilendiği bir alan ve en sevdiği hobilerinden biri. Kapadokya ise ülkemizde en etkileyici bulduğu bölgelerin başında geliyor. Aşıklı Höyük’te kültürel zenginliğimize değer katan uzman ekibin çalışmalarını ilgiyle izliyor. Bu doğrultuda, Aşıklı Höyük Dostları Derneği üyesi olmanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyor.
MİRAÇ KUTBAY
Ankara doğumlu. Üsküdar Amerikan Lisesi ve İÜ Prehistorya ve Arkeoloji bölümü mezunu. 1981-2002 yılları arası Almanya Münih’te yaşadı Ludwig Maximilian Universitat Ön Asya Arkeolojisi bölümünde doktora eğitimine devam etti. Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün çeşitli kazılarına katıldı ve kazı sonuçlarının yayınlanmasında görev aldı. 1989 yılında kendi turizm şirketini kurup “Mavi Yolculuk”u yaşatmaya ve Almanya’daki gezi sevdalılarına tanıtmaya çalıştı. 2002 yılında Türkiye’ye döndükten sonra, çoğunlukla arkeoloji olmak üzere, farklı konularda Almanca ve İngilizce çeviriler yaptı.
ÖZLEM ALTUNGÜL
Lisans eğitimine 2013 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi (Açıköğretim) İşletme bölümünde başladım ve 2017 yılında bu bölümden mezun oldu. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda eğitim görmeye başladı. Eşzamanlı olarak 2015 yılında Antropoloji Bölümü’nde yandal, aynı üniversitenin Felsefe Bölümü’nde ise çift anadal yapmaya başladı. Arkeoloji bölümünden 2018, Antropoloji bölümünden 2019, Felsefe bölümünden ise 2021’de mezun oldu. 2014 yılından bu yana Aşıklı Höyük’te görev alıyor. 2017-2019 yılları arasında Balıklı Eski Yerleşim Yeri’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarına katıldı. Her iki projede ekip üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Kilikya ve Kuzey Levant'ta Yerinden Edilmiş Topluluklar Arasında Tarihsel Bellek, Miras ve Kültürel Kimlik Projesi'nde (HERDISCOM_CNL) Bağımsız Araştırmacı olarak çalışıyor.
ŞAHİN DOMİN
1974 Rize doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf bölümünden mezun olan sanatçı, 2005-2014 yılları arasında heykeltraş Mehmet Aksoy'un yardımcılığını yapmıştır. Taşeron Bağımsız Sanat İnisiyatifi'nin kurucularından olan Domin, İstanbul'da heykel ve fotoğraf çalışmalarına devam etmektedir.
AYŞE PERİN ATAM
1957 İstanbul doğumlu. Kalamış İlkokulu, Kadiköy Maarif Koleji, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Muğla Bodrum’da ikamet eder.
BURCU ULUS
İstanbul Maltepe Organgazi Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümünde lisansını tamamladı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi'nde Adalet Önlisans ve Atatürk Üniversitesi'nde İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans bölümlerini tamamlamıştır. Öğrencilik yıllarından itibaren Oluz Höyük Sistematik Arkeolojik Kazı Çalışmaları, Boğazköy(Hattuşa) Kazıları, Aşıklı Höyük Kazı ve Araştırma Projesi'nde çalışmıştır. Bunların dışında 2017 yılından itibaren çeşitli davalarda Hukuk Bilirkişilik görevini yapmıştır. Şu anda da İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü'nde yüksek lisansına devam etmektedir. 2021 Ocak ayında Aşıklı Höyük’ün 12 aylık kazı statüsüne alınmasıyla beraber TTK bünyesinde Aşıklı Höyük'e Uzman Arkeolog olarak atanmıştır ve görevini sürdürmektedir.
ENGİN TAŞ
1966 Muş doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu. Gazetecilik yaptı, birçok dergide deneme, eleştiri ve şiirleri yayımlandı, sözcük derleme çalışması yaptı. Devlet okullarında 7 yıllık deneyimin ardından 24 yıldır Özel İzmir Amerikan
Koleji’nde 15 yıldır, International Baccalaureate (IB) dersi veriyor ve aynı zamanda IB’da “Examiner” konumunda çalışıyor. Denize Götürün Beni adlı şiir kitabı ile Bence Sen Evlenm ve Gerçeğe Düşen Düş adlı romanları yayınlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “Felsefe Tarihi” masteri yapıyor ve “Halk Şiirinde Tanrı Tasavvuru” üzerine tez hazırlıyor.
FÜSUN ERTUĞ
Etno-arkeolog, etnobotanikçi. Aşıklı, Bodrum, Buldan ve Muğla'da etnobotanik ve biyolojik çeşitlilik konulu uzun süreli projeler gerçekleştirdi, kurslar, yayınlar yaptı. 1989'da Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın kurucu ekibinde yer aldı. Anadolu Sepetleri Koleksiyonu içeren Sepethane'de çalışması sürmekte.
HASİBE ÜNÇE
1959 yılında doğdu. Kadıköy Maarif Koleji ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okudu. 1978 – 2014 yılları arasında Bankacı olarak çalıştı. Sonrasında doğrudan ana ortak Banque Paribas’ ya bağlı olarak çalıştı. 1994 yılında kendi isteğiyle ayrıldı. Aynı yıl merkezi Almanya’da bulunan Westdeutsche Landesbank (WestLB) Bankasının Türkiye Şubesinde göreve başladı. 1998-1999 yıllarında Türkiye sorumluluğuna ilaveten aynı bankanın Moskova Şubesi’nin sorumluluğunu yürüttü. 2014 yılı başında aktif çalışma hayatına son verdi. Arkeoloji ve tarihe zaten var olan merak , şimdi 35 yaşında olan ve çok küçük yaşlarda bu konulara aşırı ilgi duyan oğlu sayesinde başlangıçta mecburen, devamında hayatın bir parçası olarak devam etti. En belirgin ilgi alanı olan “siyasi tarih” odaklı çok seyahat eder. Edebiyat ve felsefe ile ilgilenir. Emeklilikten sonraki ilk yıllarını bol seyahat ve muhtelif hobi denemeleri ile geçirdikten sonra proje bazlı konularda gönüllü çalışmanın kendisine daha uygun olduğuna karar verdi.
MÜGE ERGUN
2005’te İÜ Klasik Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitiminin sonlarında bitkilere ve doğaya olan ilgisinden ötürü arkeobotanik disiplinine ve Tarihöncesi Arkeolojisi’ne yöneldi. Yüksek lisans eğitimine 2005-2009 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde devam etti. Bu süreçte Erasmus-Socrates Programı kapsamında Sheffield Üniversitesi Çevresel Arkeoloji ve Paleoekonomi yüksek lisans programına katıldı. 2016 yılında ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi Doktora Okulu’nda çift-danışmanlı (co-tutelle) doktora eğitimini tamamladı. Doktora sonrasında Koç Üniversitesi’nin Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) üç yıl süresince Çevresel Arkeoloji kapsamında çalışmalarda bulundu. Tarımın ve yerleşik çiftçi yaşamının başlangıcı, tarımsal faaliyetler ve toplayıcılık, bitki temin ve tüketim biçimlerinin sosyal ve kültürel yaşama etkisi ve daha genel kapsamda insan-çevre etkileşimi araştırma alanları arasında. Etnobotanik ve deneysel arkeoloji konularında da çalışmalar sürdürmektedir. Aşıklı Höyük, Balıklı, Avcı-Toplayıcı Göçer Yaşamdan Yerleşik Yaşama Geçiş-Aksaray, Tatlısu-Çiftlikdüzü-Kıbrıs ve Çatalhöyük katıldığı araştırma projeleri arasında. Orta Anadolu ve Kıbrıs’ı kapsayan arkeobotanik alanındaki çalışmalarına devam ediyor.
SERA YELÖZER KILIÇ
2013 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü ve Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda Lisans eğitimini tamamladı. Yüksek Lisans eğitimini ise aynı üniversitenin Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda Prof. Mihriban Özbaşaran danışmanlığında 2016’da bitirdi. Halen aynı bölümde Doktora araştırmasına devam etmekte. Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü George M.A. Hanfmann Bursu ile Edinburgh Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet arkeolojisi üzerine, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi CNRS-CEPAM Laboratuvarında ise tarihöncesi boncuk teknolojileri ve iz analizi üzerine çeşitli araştırmalar yürüttü. 2013 yılından bu yana Aşıklı Höyük Kazı ve Araştırma Projesi’nde ekip üyesi olarak arazi, laboratuvar ve kazı sonrası çalışmalarının çeşitli kısımlarında yer almakta. Yanı sıra, Anadolu ve Kıbrıs’ta çeşitli Neolitik Dönem araştırma projelerinde ekip üyesi. Araştırma alanları içerisinde Güneybatı Asya’da Neolitik Dönem ve tarih öncesi boncuk teknolojileri yer almakta olup, bu iki alanda toplumsal cinsiyet arkeolojisi ve tarihöncesinde materyal kültür ve kimlik ilişkisi temaları çerçevesinde çalışmalarını sürdürmekte.
UFUK BİŞAK
1957’de doğdu. Kadıköy Maarif Koleji’nden sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakülte’sinden mezun oldu. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı. 1993’ten beri özel sektörde mesleğe devam ediyor. Arkeolojiye ilgisi, ailesiyle tatillerde ören yerlerini gezerek başladı. Prof. Ekrem Akurgal’ın “Ancient Civilizations and Ruins of Turkey” isimli eseri ilk gezi rehberiydi ve hala özenle saklıyor. Meslek hayatının karmaşası içinde bir süre uzak kalsa bile, Aşıklı Höyük kazısı gezileriyle beraber yeniden bu alanda okumaya, araştırmaya başladı.
AYŞEGÜL TOPDEMİR
1957’de İstanbul’da doğdu. Kadıköy Maarif Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 982 yılından itibaren İstanbul Barosuna bağlı serbest avukat olarak çalışıyor. Türk Lions Vakfı üyesi olarak yıllarca çalıştı. Türk Lions Vakfı ile Avcılar’da bir anaokulu açıtı, Çalışan Annelere destek için 20 senedir bu anaokulunun yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. Ayrıca İstanbul Soroptimist (iş ve meslek Kadınları) Derneği üyesi olarak da kadının statüsünü değiştirmek ve kadın hakları üzerine çalıştı. Halen SIE Avrupa Hukuk Komisyonu üyesi olarak yönetim Kurulunda görevli olarak çalışmaktadır.
Arkeolojiye tutkusu yurtiçi ve yurtdışı geziler ile yakın aile dostları olan Prof. Dr. Halet Çambel’in yaptığı çalışmalara hayranlığı ile başladı. Aşıklı Höyük’ü gezince Aşıklı Höyük Dostları Derneği’ne üye oldu.
DEVRİM SÖNMEZ
Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden lisansını, İstanbul Üniversitesi, Tarihöncesi Arkeolojisi ABD’dan yüksek lisansını aldı. 2019’da başladığı Koç Üniversitesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde doktora öğrencisi. Hakemi Use, Karavelan, Aspendos, Boncuklu kazılarına katıldı. 2012’den bu yana Göbekli Tepe, 2014’ten beri Aşıklı Höyük kazılarında çalışmakta. Çeşitli bilimsel dergilerde yayınlar yaptı. Halen Alman Arkeoloji Enstitüsü, Göbekli Tepe Projesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışıyor.
FATMA KALKAN
2013 yılında İÜ Prehistorya Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Yüksek Lisans derecesini aldı. Lisans eğitiminin ilk yıllarından bu yana, geçmiş dönem topluluklarının yaşadıkları topraklar üzerindeki faaliyetlerden geriye kalmış kimyasal izlerin tespitini amaçlayan jeokimyasal analizler üzerine çalışıyor. 2010 yılından bu yana parçası olduğu Aşıklı Höyük Kazı ve Araştırma Projesi’nin yanı sıra, araştırma sorunsallarıyla ilintili olarak Balıklı, Barcın Höyük, Pergamon ve Kıbrıs-Tatlısu kazı ve araştırmalarında görev aldı. Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri-TAY Projesi’nin Orta-Son Tunç Çağı veri tabanının oluşturulması çalışmalarında yer aldı, kartograf (ArcGIS ve QGIS) olarak UrbanOccupationsOETR adlı ERC Projesi’ne katıldı. Doktora eğitimine devam ettiği Koç Üniversitesi’nde laboratuvar çalışmalarının yanı sıra öğretim ve araştırma asistanlığı görevlerine de devam ediyor.
GİZEM KÂHYA İYEM
Gizem Kâhya İyem (1992), 2015 yılında Sabancı Üniversitesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra sanat yönetimi, set tasarımı ve grafik tasarım üzerine çeşitli projelerde çalışmıştır. Taşeron Bağımsız Sanat İnisiyatifi ile birlikte Türkiye’de ve Almanya’da karma sergilere katılmıştır. Evin Sanat Galerisi’nin görsel iletişim danışmanıdır. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Felsefe ve Toplumsal Düşünce yükseklisans programına devam etmektedir.
MELİS UZDURUM
Fenerbahçe Lisesi ve İÜ Arkeoloji mezunu. Yüksek lisansını 2009-2013 yılları arasında İÜ Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda sürdürdü. Bu sürede iki yıl Rahmi M. Koç Müzesi’nde stajyer olarak çalıştı. 2019 yılında İÜ Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda mikroarkeoloji alanında doktora eğitimini tamamladı. Bu süreçte Tübingen Üniversitesi, Doğa Bilimleri ve Matematik Fakültesi’nde misafir araştırmacı olarak jeoarkeoloji, mikromorfoloji ve fitolit alanında eğitim almasının yanı sıra bu alanlarda laboratuvar çalışmalarına katıldı. Ardından Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) bir yıl boyunca doktora bursiyeri olarak araştırmalarını sürdürdü. Halen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi. Araştırma alanları avcı, toplayıcı, hareketli yaşamın çiftçi, hayvancı ve yerleşik köy yaşamına dönüşümü, karmaşık topluluklar, yaşam alanlarının ve materyal kültürün oluşum, üretim süreci bağlamında insan-çevre-malzeme ilişkisine odaklanıyor. 2006 yılından bu yana Aşıklı Höyük, Balıklı Eski Yerleşim Yeri, Aksaray İli Sistematik Yüzey Araştırması, Tatlısu-Çiftlikdüzü-Kıbrıs, Çatalhöyük, Akarçay Tepe araştırma projelerine katıldı. Orta Anadolu ve Kıbrıs’taki mikroarkeoloji alanındaki çalışmaları sürüyor, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde çizim yöntemleri ve arkeometri alanında lisans dersleri vermektedir.
NAZLI ATALAY
1984 yılında doğan Nazlı Atalay ortaokul eğitimini İstanbul St.Pulcherie Fransız Kız Ortaokulunda, lise eğitimini ise Amerikan Robert Lisesinde tamamladı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık stajını yaparken HBÖ-Hergüner Bilgen Özeke Hukuk Bürosunda çalışmaya başladı. 2011 yılında New York'taki Fordham Üniversites’inde tamamladığı LLM master eğitimi sonrası New York'ta bulunan bir hukuk bürosunda görev yaptı. Bu arada aynı üniversitede başladığı uygulamalı Sosyal Hizmetler bölümünde ikinci master ve diplomasını elde etti ve ABD'de klinik psikolog olarak çalışma ruhsatını aldı. Son üç yıldır OFA-Opportunities for All adlı bir STK organizasyonunda hukuk bazlı sosyal hizmetli olarak çalışmaktadır.
SEZER PİNÇE
Maarif Koleji’ni bitirip Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde dört yıl okuduktan sonra, babasınıngörevi nedeniyle, son seneyi Belçika’da okuyarak, 1980’de (ULB) Universite’ Libre de Bruxelles’den dişhekimi olarak mezun oldu. Çalışma hayatının ilk sekiz yılında, hem Belçika’da hem Türkiye’de, çocuklarla iyi iletişim kurabildiğini görünce, çocuk diş sağlığı konusunda uzmanlaşmak için Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ne dönerek Pedodonti Doktorası yaptı. Çocuk Alerji uzmanı olan eşiyle aynı muayenehaneyi paylaşarak 34 yıl keyifle sürdürdüğü mesleğimi 2014 yılında sonlandırarak, emeklilik ve torunlarının keyfini çıkarmaya karar verdi. Emeklilikte daha çok gezmeye başlayınca da bu kez Anadolu Üniversitesi’nin İkinci Üniversite olanağı ile Kültürel Miras ve Turizm okudu. Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran sayesinde katıldığı Aşıklı Höyük Dostları Derneği ile öğrenmeyi sürdürmeyi heyecanla diliyor.
VARLIK İNDERE
Saint Michel Fransız Lisesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu. Kısa süre Beyoğlu Belediyesi Kentsel Tasarım Atölyesi’nde çalıştıktan sonra, “Kentler nasıl bu hale geldi?” sorusunun cevabını aramak üzere, İÜ Tarih Öncesi Arkeolojisi’nde yeniden eğitime başladı. “Güvercinkayası Yerleşme Modelini ve Toplumsal Yapısını Anlamak” başlıklı Yüksek Lisans Tezini tamamladı, halen aynı bölümde Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran danışmanlığında “Yerleşimlerin Terk Süreçleri: Aşıklı Höyük Örneği” konulu Doktora araştırmasıyla sorusunun cevabını aramaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda, Güvercinkayası, Tepecik Çiftlik, Küçükyalı Arkeopark, Yumuktepe projelerinde görev aldı. Arslantepe, Balıklı Eski Yerleşim Yeri, Aşıklı Höyük Kazı ve Araştırma Projelerinde halen ekip üyesi. 2020 yılından beri Arslantepe Höyüğü’nde kazı başkan yardımcısı olarak görev yapmakta. Kentlerin, yerleşimlerin oluşumunu anlamayı amaçlayan araştırmaların günümüz sistemini revize edecek veriler sağlayacağına inanıyor, bu doğrultuda şehircilik, mimarlık, insan, toplum, mekân ilişkileri üzerine çalışmaya devam ediyor.